Zanele...!!!


Zanele
sunt fiinte feminine cu puteri miraculoase, care se regasesc in majoritatea mitologiilor
populare. Ele sunt fiinte magice pentru ca arata la fel ca oamenii,
dar au puteri supranaturale, cum ar fi posibilitatea de a zbura, de a face farmece si de a influenta evenimentele viitoare. In traditia romaneasca se crede ca denumirea de “Zane” vine de la numele feminin dac Zina, descoperit pe doua monezi care dateaza din timpul lui Burebista, reprezentand pe regina si protectoarea dacilor. Despre aparitia zanelor exista mai multe pareri: unii considera ca zanele sunt zeii care au fost neglijati si au devenit ostili, altii le considera suflete ale mortilor sau ingeri alungati din ceruri.

In mitologia romaneasca zanele sunt impartite in doua categorii: bune si rele.

Cele mai numeroase sunt Zanele bune, ele fiind fecioare frumoase, nemuritoare, zvelte, foarte tinere, nazdravane, prielnice omului cinstit şi avand totdeauna solutiile esentiale pentru dificultatile cu care se confrunta eroii. Despre zanele bune povestile ne spun ca se nasc din flori si aproape toate locuiesc în palate de clestar, în preajma apelor sau sub oglinda acestora. Numarul lor difera in functie de zon
a: pot fi 3 surori, sau 12 sau nenumarate. Totusi, zanele bune, atunci cand se supara, pedepsesc pe cei care incalca anumite legi (mai ales pe cei care intra pe teritoriul stapanit de zana), iar pedeapsa cea mai cunoscuta este orbirea.

Zanele rele sunte uneori batrane, urate, uscative, alteori tinere, ispititoare, dar rele cu oamenii indrazneti, ele fiind adesea confundate cu Ielele. Ielele sunt considerate Zane rele care afecteaza ("intra in om") mana, trupul, nasul sau piciorul omului, ele tulbură creierii, amutesc gura, asurzesc urechile, caci Ielele nu au trup de carne, ci sunt in chip de femei tinere si vesele. Sunt "stapanele vantului" si zboara prin vazduh.

Se crede ca tinuturile stapanite de Zane sunt fie sub pamant, fie in ape sau in regiuni foarte indepartate. In imparatia Zanelor nu moare nimeni, dar nici nu se naste nimeni, acesta fiind taramul "tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte". Se vorbea candva de "locul cu apele albe" din imparatia Zanelor, unde se scalda Zanele si unde creste misterioasa floare a carei tulpina este invaluita in "panza de piatra". Omului ce capata aceasta floare i se deschid toate comorile subterane. Pentru a o dobandi, sufletul omului trebuie sa calatoreasca in taramul Zanelor, insa ele nu permit nimanui culegerea ei, de aceea trebuie furata.

In traditia populara, pentru ca sa te protejezi de puterea zanelor este bine sa ai obiecte din metal, mai ales clopotele. Deasemenea, inainte de a intra in taramul zanelor, o bucatica de paine uscata tinuta in buzunar, te va ajuta sa obtii bunavointa lor.

Se crede ca zanele se amesteca in viata oamenilor in mai multe feluri: rapesc copiii si pun in locul lor bebelusi fermecati, ajuta florile si plantele sa creasca si ofera daruri miraculoase in numele prieteniei (inlatura bolile si anuleaza farmecele vrajitoarelor), dar fac si multe fapte nastrusnice: fura laptele vacilor de pe campuri, murdaresc hainele abia spalate, sau diatrug recoltele.

0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger