Papagalii

Preţuite păsări de colivie de mii de ani, cele aproximativ 341 de specii de papagali alcătuiesc o familie deosebită de păsări, răspândite în principal la tropice şi în emisfera sudică. Papagalii sunt un grup străvechi de păsări, fără rude apropiate cunoscute. Până nu de mult, se credea că turturelele sunt cele mai apropiate rude ale papagalilor, dar analiza ADN-ului lor, substanţa chimică ce poartă codul genetic dintr-o generaţie în alta, indică faptul că papagalii ar putea fi mai strâns înrudiţi cu bufniţele, cucii, lăstunii şi pescăruşii albaştri.




Papagalii


Papagalul este una dintre cele mai inteligente si mai frumoase vietati de pe Terra, devenind un subiect preferat pentru studiile facute de ornitologi. De-a lungul timpului, cercetatorii au tot descoperit rase noi, tot mai inteligente si mai colorate, in prezent cunoscandu-se peste o suta de specii diferite de papagali.


Traiesc numai in arbori, fiind intalniti in special in Africa (Congo, Kenya, Uganda, Angola), in padurile amazoniene din America de Sud, in Mexic, rar si ciudat inMarea Britanie, in arhipelagul indonezian si in Australia. Pasari longevive (pot trai si pana la 80 de ani!), papagalii din toate rasele pot fi dresati sa imite diferite sunete, gesturi mimice sau chiar sa vorbeasca. Referitor la inteligenta lor, aceste superbe pasari sunt considerate adevarati tovarasi de companie pentru om, avand in vedere ca sunt foarte ascultatori, afectuosi si extrem de credinciosi.

Papagalul african gri reprezinta una dintre rasele cele mai interesante, coeficientul lor de inteligenta fiind foarte mare: gandeste la nivelul unui copil de 5 ani, iar din punct de vedere emotional poate fi comparat cu un copil de 3 ani. Ca animal de casa, se acomodeaza usor cu oamenii, fiind foarte prietenos si sociabil: indiferent ca faceti mancare sau sunteti in baie, neaparat va fi si el in acea camera. Incep sa vorbeasca dupa ce implinesc 1 an, repertoriul lor de “conversatie” putand avea chiar si 2000 de cuvinte. Imita foarte usor soneria, telefonul, sunetele aparatelor casnice, simtind chiar si emotiile pe care le traiesc oamenii din jurul lor. Desi sunt foarte inteligenti, papagalii gri sunt speriosi. Nu le plac jucariile noi si strainii; acestia, pentru a se imprieteni cu ei, trebuie sa se apropie foarte incet, discret si sa vorbeasca pe un ton foarte calm.

In afara de culoarea gri sau neagra a penelor, ceea ce constituie un lucru aparte la acesti papagali este nuanta ochilor: puii pana la sase luni ii au negri, devenind apoi gri (pana la 2 ani), iar dupa ce depasesc varsta de 3 ani, irisul ochilor se coloreaza in galben. Daca va intrebati cat traieste acest inaripat vorbitor, va spunem noi: ingrijit, iubit si hranit cum trebuie, il puteti avea chiar si 70 de ani!

Papagalul cu frunte albastra face parte din marea familie din zona Amazonului, fiind intalnit in Brazilia, Paraguay, nordul Argentinei si estul Boliviei. Se hraneste cu fructe, seminte si frunze de legume, iar in colivie prefera nucile si semintele de mei, dar in cantitati mici. De asemenea, ii place foarte mult sa se catare si sa mestece diverse lucruri din cauciuc sau plastic. Asa ca nu uitati sa-i cumparati astfel de jucarioare! Desi nu vorbeste la fel de mult ca alti papagali de Amazon, invata usor un vocabular destul de mare, putand sa fluiere sau sa imite multe sunete pe care le aude prin casa. Penajul sau este foarte pestrit: pene verzi pe majoritatea corpului, pe frunte - albastre, iar creasta are pene albe sau albastru-inchis.

Papagalul cu pieptul rosu - sau “trandafirul rosu”, cum i se mai spune - traieste in grupuri de pana la o suta de exemplare. Spre deosebire de alte rase, sunt daunatori pentru culturi, ciugulind pe intinsele plantatii australiene inca din zori. Cand este cald, dorm in varful copacilor, iar noaptea ii gaseste lenevind in eucalipti. In captivitate, trebuie hraniti cu fructe, legume, verzituri si bobite de hrana speciala pentru pasari. De asemenea, din colivie nu trebuie sa lipseasca frunze, foi de hartie si o casuta, in care sa se poata ascunde atunci cand este agitat sau somnoros. Preferand sa se catare sau sa alerge decat sa zboare, papagalul cu pieptul rosu este un mare amator de mici jucarii de cauciuc, pe care cu mare placere le roade sau le mesteca.

Originar din Australia, unde distruge multe plantatii de legume, acest exemplar este foarte pestrit: are pene portocalii pe cap, gat si frunte, gri - pe aripi si coada, iar ochii sunt gri sau negri. Crescuti cu multa grija, in colivii mari sau camere special amenajate, pot trai pana la 80 de ani.

Micii papagali aurii traiesc in grupuri formate din perechi, placandu-le adesea sa se joace si sa cante in varful copacilor. Foarte galagiosi si sociabili, se hranesc laolalta cu alte specii, adoptandu-le si crescandu-le uneori puii. Se hranesc cu insecte si larve, seminte, nuci sau fructe, iar in captivitate prefera verziturile, florile sau semintele. Aceste frumoase exemplare de numai 35 de centimetri au penele aproape in intregime aurii, fiind un fel de licurici care stralucesc in noapte. Din pacate, de la descoperirea lor (in 1788) si pana in 1973, cand comertul cu papagali aurii a fost interzis, aceste pasari au pierit in proportie foarte mare, fiind considerate specii pe cale de disparitie. Daca vreti sa cumparati o astfel de pasare, trebuie sa va spunem ca achizitionarea si ingrijirea este cam costisitoare.

Papagalul cu ochi albi este o zburatoare mica, in comparatie cu rudele ei, si traieste in America de Sud, avand o arie de raspandire foarte mare. Este o pasare foarte sociabila si jucausa, invatand usor si repede sa vorbeasca sau sa imite unele gesturi. Pentru a fi crescut in conditii optime, papagalul cu ochi albi are nevoie de o colivie spatioasa si de multe jucarioare de cauciuc pe care sa le roada si sa le mestece, pentru a nu se plictisi. De asemenea, apa proaspata nu trebuie sa lipseasca niciodata! Coloritul lor nu este foarte pestrit, penele fiind in general verzi, cu nuante de rosu in varful aripilor, iar creasta este formata din smocuri de pene rosii.

Arlechinul de Macao face parte din familia papagalilor mari, avand aproape 85 de centimetri in lungime! Curios la aceasta pasare este ca simte totul cu ajutorul gurii! Asa ca, sa nu fiti surprinsi sau speriati daca va atinge cu varful ciocului pe fata sau pe mana. Nu vrea sa ciupeasca, ci doar sa va cunoasca. Sunt foarte inteligenti, putand invata propozitii si chiar fraze, si dau dovada de multa afectiune fata de stapanii lor. Arlechinul de Macao este viu colorat, penele de pe piept fiind roscate spre portocaliu, cu marginile galbene, iar pe spate - preponderent verzi.

Papagalul ugandez cu umeri galbeni traieste in grupuri mari, in zone cu vegetatie verde abundenta, fiind cea mai populara rasa chiar si in Marea Britanie. Sunt pasari timide, fiind foarte guralivi si activi atunci cand nu simt prezenta omului in apropierea lor. In captivitate nu sunt cunoscuti ca mari vorbareti, rare fiind cazurile in care articuleaza cateva cuvinte. In libertate, papagalul ugandez se hraneste cu nuci, fructe de padure, seminte, ocazional cu cereale. Pentru cei crescuti in casa, in afara legumelor si fructelor, din colivie nu trebuie sa lipseasca bucatele de lemn, pe care adora sa le rontaie si sa le mestece. Coloritul penelor variaza de la verde-turcoaz pe piept, pana la gri sau maro pe cap. Creasta este galbena si mai mare decat a celorlalte “rude”, in timp ce penajul spatelui are o nuanta de gri sau negru.

Am lasat la final trei specii mai aparte: papagalul alb cu creasta portocalie, papagalul-umbrela si papagalul cu aripi rosii, pasari care fac deliciul magazinelor specializate. Sunt foarte inteligenti, vorbareti si extrem de amuzanti, putand sa fie dresati pentru a face “show”-uri in diferite spectacole. Ganditi-va la inteligentii papagali care nu lipsesc aproape niciodata din filmele cu pirati sau din arena circului.

Pe amatorii de astfel de fiinte zburatoare, ii sfatuim sa se gandeasca bine inainte de a cumpara un papagal. Ingrijirea si cresterea lui va necesita multa rabdare si atentie, precum si un spatiu mare: colivia trebuie sa fie spatioasa. Ba chiar, daca va permiteti, amenajati-le o camaruta cu un copacel sau o planta lemnoasa.


0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger