Ce sunt defapt visele ??

Despre vise, ce visam, ce inseamna, cum interpretam

In urma cu mai bine de 100 de ani, Sigmund Freud spunea ca visul este cheia cu care patrundem In abisurile fiintei, In inconstient. Cartea sa, "Interpretare viselor" a marcat un punct de cotitura In analiza vietii inconstiente, Insa, In acelasi timp, a dus la reevaluarea visului.Teoria visului, asa cum a fost ea conceputa de Freud, avea sa influenteze In mare masura cercetarile din acest domeniu din secolul XX. Pentru ca subiectul e unul prea vast, In mod deliberat am lasat deoparte chestiuni precum rolul visului In arta si literatura sau semnificatia visului In traditia populara. Ce sunt visele? Visele sunt limbajul sufletului. Originea lor este necunoscuta si, daca nu le retinem, le pierdem, ramanand astfel mai saraci cu o amintire sau cu anumite indicii care ne-ar fi putut ajuta sa ne rezolvam mai bine problemele din viata de zi cu zi. S-a constata ca in medie, la aproximativ 8 ore de somn omul viseaza o perioada de 2 ore deci petrecem o treime din fiecare noapte visand. Cercetarile au evidentiat faptul ca, pe parcursul vietii unui om, visul acopera un interval de timp de ordinul anilor. In timpul visului, interactionam cu o multime de oameni, locuri, lucruri. Un vis este o halucinatie, o calatorie fantastica in somn, o lume paralela unde se pot intampla lucruri pe care ni le dorim sau nu. Un vis este o stare care ne elibereaza de stress sau incearca sa ne distraga atentia de la problemele cotidiene. In paginile dedicate interpretari viselor veti invata sa interpretati anumite fragmente sau parti ale visului. Toate interpretarile nu au o baza stiintifica ci provin din experiente din diverse interpretari si analogi din viata reala. Interpretarile cu privire la motivele pentru care visam au variat de-a lungul ultimului secol. La fel de mult a variat si importanta data visului ca fenomen psihic. Putem vorbi de cel putin trei mari directii de cercetare sau viziuni asupra visurilor:
    Prima ar fi ca visul n-are o Insemnatate aparte: mintea continua sa ramana activa In timpul somului, iar visele nu sunt decat o manifestare a acestei activitati. Imagini stocate de-a lungul zilei apar In vis.
    Sigmund Freud
    A doua ia In considerare o serie de procese care se petrec In timpul somnului, cum ar fi consolidarea memoriei si trage concluzia ca visul ar fi expresia acestora.
    In fine, a treia directie de cercetatre acorda visului un loc central. Visul este important si e considerat o activitate psihica coerenta, care are un sens.



Ce Inseamna visele?
In conceptia psihologiei moderne, descalcirea visului tine In primul rand de contexul individual. In vis apar imagini si simboluri specifice celui care le viseaza. Drept urmare doar el poate sa descalceasca semnificatia a ceea ce a visat. Un alt fel de raspuns ofera Carl Gustav Jung, care a lucrat o vreme cu Freud dar ale carui idei s-au desprins treptat de ale acestuia. Dupa cum afirma Jung, exista si vise cu o semnificatie suprapersonala, adica visuri colective, visuri In care sensul trebuie cautat prin analogii cu trecutul. Toti avem acces la o mostenire ancestrala a unor reprezentari posibile. El numeste aceste imagini, aceste reprezentari - arhetipuri. Sunt simboluri universale care pot fi gasite In religie, In basme si mituri, iar la nivel individual ele apar In vise.

0 Response to "Ce sunt defapt visele ??"

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger