Fuctele



Fructele sunt alimente de origine vegetala, apreciate din punct de vedere nutritiv prin continutul lor bogat in glucide, saruri minerale, vitamine si acizi organici.
Ca structura, fructele sunt formate din epicarp, mezocarp si endocarp, care impreuna formeaza pericarpul.
Epicarpul (pielita) reprezinta stratul exterior, format din multe celule plate in care se gasesc materii colorate si aromate. La unele fructe, stratul exterior este lucios si cu aspect cerat. Mezocarpul (pulpa) este format din celule polied
rice care contin suc si intre care se gasesc spatii libere ce contin un amestec gazos. Endocarpul reprezinta partea care inveleste semintele si poate sa fie format din loji seminale (mere, pere, gutui, etc.) sau dintr-un invelis tare, lemnos, care formeaza samburele (caise, prune, piersici, cirese, etc.).

Clasificarea fructelor
Fructele se clasifica dupa mai multe criterii, care depind de structura, gust, aroma, etc.

Dupa structura, fructele se grupeaza in:
- fructe semintoase (bace false), care sunt carnoase, au semintele inchise in compartimente cu pereti pergamentosi (mere, pere, gutui, citrice);
- fructe samburoase (drupe), caracterizate prin pulpa suculenta si sambure tare care inchide in interior samanta ( caise, prune, piersici, visine, cirese, etc.);
- fructele arbustilor si semi
arbustilor fructiferi (bace adevarate si false), care au pulpa zemoasa, suculenta si cu seminte mici raspandite in pulpa fructului (fragi, capsuni, zmeura, smochine, coacaze, agrise si afine);
- fructe nucifere, formate numai din endocarp si seminte, deoarece mezocarpul se desprinde inainte de recoltare. Din aceasta grupa fac parte: nucile, alunele, migdalele, fisticul, arahidele.

Dupa gust si aroma, fructele se grupeaza in:
- citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfruit, chitra);
- acidulate (mere, pere, caise, prune, piersici, visine, cirese, fragi, capsuni, zmeura, mure);
- astringente (gutui, coarne, afine);
- zaharoase - amidoniase (banane, castane);
- uleioase (nuci, alune,
migdale, arahide, fistic);

Dupa continutul in substante nutritive, fructele se impart in:
- fructe zaharate sau carnoase, caracterizate prin continut mare in apa (75-90%), in glucide (glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza) si sarace in lipide si protide. Aceste fructe mai contin substante pectice (proprietate de a forma jeleuri), acizi organici (malic, tartic si citric), saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier asimilabil, iod, etc.), vitamine hidrosolubile in special B1, B2, C (citrice);
- fructe amilacee, bogate in amidon si sarace in zahar (banane, castane);
- fructe oleaginoase, cu un continut mare in lipide si mic in apa si glucide (nuci, alune, arahide, migdale).

Rolul fructelor in organism
In organism fructele au rol deosebit, contribuind la realizarea in bune conditii si a proceselor metabolice, la mentinerea sanatatii. Rolul fructelor in organism se caracterizeaza prin:
- actiune alcalinizanta, care rezulta prin arderea acizilor organici cu formare de carbonati alcalini si baze;
- actiune mineralizanta, datorita continutului in substante minerale; de aceea se indica in anemii, decalcifieri, etc.;
- actiune vitaminizanta, prin aportul crescut in vitamine.

In fructe se gasesc urmatoarele vitamine:
- vitamina A, in: citrice, ananas, curmale, caise, mere, pere, migdale, nuci, etc.;
- vitamina B1, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, nuci, migdale;
- vitamina B2, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, caise, nuci, arahide, castane;
- vitamina C, in : citrice, banane, afine, mere, pere, etc.;
- vitamina E, in: masline, nuci,
migdale.

Unele fructe, ca si legumele, mai au si alte actiuni specifice, ca de exemplu:
- actiune laxativa, datorita continutului in celuloza, acizi organici, glucide, etc.;
- actiune colagoga, de stimulare a functiilor hepatice;
- actiune constipanta, fructele care contin tanin in cantitate mare, ca: afine, coarne;
- actiune diuretica datorita continutului mare de apa si potasiu.




Cand trebuie sa mancam fructele?


Cu totii am auzit in nenumarate randuri prin intermediul mijloacelor mass media recomandarile sosite din pa

rtea medicilor nutritionisti conform carora din dieta noastra zilnica nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele.

Din nefericire aceste sfaturi nu sunt intotdeauna insotite si de unele informatii suplimentare necesare pentru a va atentiona cu privire la unele neplaceri care pot sa apara.

Din dorinta de a atinge acest obiectiv deseori fructele sunt incluse in orice perioada a zilei netinandu-se seama de componentele dietei, ceea ce poate duce la reactii adverse nedorite care pot consta in indigestii sau dureri abdominale acute.

Exista mai multe mituri referitoare la momentul in care este cel mai bine sa consumam fructele, de aceea este absolut necesar sa cunoastem aspectele de baza privitoare la acest subiect.

Regula de aur este sa evitam consumul de fructe in timpul mesei sau imediat dupa ce am terminat de mancat.

Acest sfat nu este prea agreat de restaurante, care obisnuiesc sa ofere clientilor ca desert o bogata portie de fructe, din rationamente pur comerciale.

Ideal este ca fructele sa fie consumate dimineata, pe stomacul gol. Procedand in acest mod va fi asigurat echilibrul natural al nivelului de zahar din sange. De asemenea vor fi asigurate conditii optime de digestie iar absorbtia nutrientilor se va desfasura in cele mai bune conditii.

Unii specialisti ne recomanda sa consumam fructele pe durata intregii dimineti pentru a stabiliza energia organismului si pentru a initia stomacul in procesul de digestie pentru intreaga zi.

Cand fructele sunt asociate consumului de lactate, aportul nutritional este redus dramatic cu pana la 70 %, asadar mare atentie deoarece in astfel de situatii dezavantajele sunt maxime.

Daca tocmai ati consumat fructe si doriti sa mancati de amiaza lasati sa treaca cel putin o jumatate de ora pentru ca acestea sa nu se amestece cu celelalte produse si in acelasi timp pentru a avea vreme suficienta sa treaca prin sistemul digestiv.

Respectand aceste sfaturi, organismul dumneavoastra va beneficia deplin de una dintre cele mai binefacatoare surse, castigand nu doar pofta de mancare ci si pe aceea de viata.

0 Response to "Fuctele"

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger