Murele


Murele sunt fructele murului – un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina spinoasa, cu frunze palmat-compuse si cu flori albe sau roz dispuse in umbele, ce apar la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Fructul este comestibil si are un aspect negru-lucios.




Beneficii / Utilizare Murele:

De la mur, se folosesc atat fructele, cat si celelalte parti componente: frunze, tulpini radacine, toate avand efecte benefice asupra sanatatii.


Murele:
Previn aparitia cancerului cervical si de san
Datorita continutului ridicat de fitoestrogen, murele au efecte benefice asupra sanatatii femeilor, protejandu-le de cancerul cervisal si de san.


Caracter astringent
Murele au proprietati astrigente generate de continutul ridicat de tanin. Acesta intareste tesuturile, amelioreaza sangerarile minore si ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Consumul de mure e indicat, din aceleasi motive, si pentru infectii usoare precum iritatii ale gingiilor si dureri in gat. Tot datorita taninului, murele sunt folosite pentru tratarea hemoroizilor.


Continut ridicat de antioxidanti
Murele sunt pline de antocianine – responsabile pentru culoarea lor intensa. Aceste substante au proprietati puternic antioxidante, fiind sprijinite si de vitaminele C si E si de acidul elagic. Toate protejeaza impotriva cancerului si a afectiunilor cronice, inclusiv a celor cardiace. De asemenea, antioxidantii intarzie procesul imbatranirii, indepartand sau ameliorand inclusiv bolile psihice.


Surse naturala de salicil
Murele contin salicil, substanta activa regasita in aspirina. Prin urmare, au efecte antiinflamatorii. Persoanele cu toleranta scazuta la aspirina trebuie sa fie moderate in consumul de mure.


Surse bogate de fibre
Datorita semintelor foarte mici, murele contin fibre solubile – precum pectina, protejand astfel sanatatea sistemului digestiv si prevenind obezitatea.


Frunzele, tulpina sau radacinile de mur
Nu numai fructele pot fi utilizate in scopuri medicinale. Intrucat sunt bogate in tanin, si frunzele, tulpinile si radacinele de mur pot fi utilizate, sub forma de ceai. De obicei se recomanda acest ceai pentru tratarea diareei sau a dezinteriei, sau pur si simplu ca tonic. Trebuie mentionat ca ingredientele uscate sunt mai puternice decat cele proaspete.


Prepararea ceaiului:
Puneti o lingura de frunze sau radacina de mur maruntite intr-o cana cu apa aflata la temperatura de fierbere. Acoperiti si lasati timp de 15 minute. Impotriva diareei, se va bea 1/2 cana de ceai la fiecare 3 ore. Ceaiul are un gust acrisor-amarui.


Profil nutritional pentru o cana (200 grame) de mure:

Greutate: 123 g
Calorii: 64
Proteine: 1.48 g
Lipide: 0.80 g
Carbohidrati: 14.69 g
Fibre: 8 g
Zaharuri: 5.44 g
Calciu: 31 mg
Fier: 0.85 mg
Magneziu: 27 mg
Fosfor: 36 mg
Potasiu: 186 mg
Sodiu: 1 mg
Zinc: 0.52 mg
Cupru: 0.111 mg
Mangan: 0.824 mg
Seleniu: 0.2 mcg
Vitamina C: 32.2 mg
Vitamina B1: 0.039 mg
Vitamina B2: 0.047 mg
Vitamina B3: 0.736 mg
Vitamina B5: 0.405 mg
Vitamina B6: 0.068 mg
Acid folic: 26 mcg


informatii: http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/M/murele/

0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger