Pestele balon sau diodon holocanthus



Face parte din genul diodon si este raspandit in zona tropicala, de-a lungul coastei Pacificului, in Caraibe si estul Asiei. Prefera coralii si zonele de mangrove.

Cunoscut si drept pestele balon, poate ajunge la o lungime cuprinsa intre 30 si 61cm si culoarea maro sau oliv. Are urme negre pe parti si spate. Are spini lungi care ii acopera intreg corpul mai putin fata si aripioarele. Spinii se pot plia pe langa corp. La cateva specii in piele si spini exista tetrodoxin, o substanta toxica. Desi foarte asemanator cu pestele diodon hystrix sau pestele porc, exista o mica diferenta intre ei si anume pestele porc are cateva pete pe aripioare in timp ce pestele balon nu are.

Arma lui de aparare este inghitirea in stomac a unei cantitati mari de aer sau apa si marirea dimensiunilor pentru a impresiona pradatorul. Coloana este foarte flexibila devanind ca un arc atunci cand pestele se umfla si se rotunjeste cu aproape 40 la suta mai mult.

In perioada de imperechere masculii imping femele la suprafata apei. Femelele depun cam 200000 oua. Larvele de peste au timp de 10 zile o carapace si plutesc in apa deschisa, avand o culoare galbena cu pete rosii. In acest timp se dezvolta spinii. Intreaga metamorfoza dureaza 3 saptamani.

Inamicul sau natural in zona Hawaii este rechinul tigru.

Pentru ca dintii de sus formeaza aproape un cioc, pestele poate sparge carapacea crabilor si melcilor. Este un pradator nocturn.

Desi in Asia este servit in restaurante, in general nu este consumat ci mai degraba folosit ca suvenir uscat si umflat.


0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger