Melcii de mare fara cochilie sau Nudibranch



Fac parte dintre moluste. Nudibranchii sunt melci fara cochilie, iar branhiile lor sunt asezate pe spate. Sunt peste 3000 de specii de astfel de melci in toata lumea. Au o pereche de tentacule pozitionate pe cap cu rolul de detectare a hranei si a partenerilor. Majoritatea sunt viu colorati, exista cativa mai putin colorati specializati in camuflaj. Lungimea lor medie este cuprinsa intre 0,3cm si 30cm. Exista evident si specii mai mari care ating 40 chiar 50 cm.


Traiesc pe fundul oceanelor, printre pietre, corali si ierburi marine. Sunt gasiti in toate zonele inclusiv in insulele britanice, in zonele tropicale si chiar cele antarctice.

Dieta lor consta in corali, bureti, alge, anemone uneori chiar alti melci, sunt deci omnivori. Organul cu care se hranesc se numeste radula si este o structura de forma unei funde cu dinti.

Acesti melci sunt hermafroditi, adica poseda atat organe masculine cat si feminine, acest lucru facand mai usoara gasirea unui partener. Autofertilizarea este foarte rara. Dupa imperechere melcii depun oua cu dimensiuni si culori diferite. Transformarea din stadiu de ou pana in cel de adult dureaza intre 5 si 50 de zile depinzand foarte mult de temperatura apei.


Pentru ca nu au cochilie, au dezvoltat alte tehnici de aparare. Coloritul stralucitor este folosit ca mijloc de avertizare a altor specii. La fel si mirosul lor tin la distanta pradatorii. Oricum pielea lor este toxica.


INFORMARTII:
http://www.zooland.ro/Melcii_de_mare_fara_cochilie_sau_Nudibranch___branhii_goale_-5092.html

0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger