Meduze veninoase violet invadeaza plajele din Marea Britanie

Meduze veninoase violet invadeaza plajele din Marea Britanie

Milioane de meduze veninoase, roz si violet, au aparut brusc in largul coastelor Marii Britanii, in nord-estul oceanului Atlantic. Cercetatorii dau vina pe incalzirea globala pentru aparitia meduzelor si se tem ca acestea vor afecta turismul si pescuitul in zona.

Meduzele veninoase pot avea un impact major asupra pescuitului, daca sunt lasate sa se inmulteasca, deoarece veninul lor este letal pentru majoritatea pestilor mari, cum ar fi somonul, scrie Daily Mail.

In urma cu trei ani, un banc de meduze de peste 1,5 kilometri patrati a ucis 100.000 de somoni la o ferma de pesti din Irlanda de Nord, provocand pagube de peste un milion de euro.

Posesorul "celei mai bune slujbe din lume", intepat de o meduza ucigasa

Cercetatorii avertizeaza ca scenariul s-ar putea repeta oricand, daca meduzele continua sa se inmulteasca si sa se apropie de coastele Marii Britanii.

"Daca temperatura apei va continua sa creasca, asa cum a fost prognozat, numarul acestor meduze va continua sa creasca. Se stie ca meduzele din specia Pelagia noctiluca se reproduc mai rapid in ape mai calde", spune cercetatorul Richard Kirby, de la Universitatea din Plymouth, ce monitorizeaza raspandirea meduzelor veninoase.

Turismul de pe litoralul britanic ar putea avea si el de suferit, de pe urma inmultirii meduzelor violet, deoarece intepaturile lor veninoase sunt destul de dureroase si pentru oameni.




Banc de meduze colorate rare, in apele Marii Britanii

Banc de meduze colorate rare, in apele Marii Britanii


Fotograful Russel Sinkevicius, in varsta de 47 de ani, a reusit sa surprinda imagini cu o meduza rara in apropiere de Cornwall, in timp ce se plimba cu caiacul cautand rechini somnorosi.

"Am vazut duminica un rechin somnoros si, evident, se auzea ca ar fi si o femela gestanta in zona. Mi-am luat barca si cam la o un kilometru jumatate in larg am inceput sa observ mici bancuri de cinci sau sase meduze", a spus fotograful, citat de The Telegraph.

"De obicei meduzele stau de-a lungul liniei tarmului unde e apa mai mica si mai calda si sunt mai multi pesti. Acestea aveu niste culori incantatoare asa ca am bagat mana in apa si am facut pozele. Daca nu eram singur si asa departe de tarm as fi sarit cu siguranta in apa", a mai spus Sinkevicius.

Una dintre meduze avea chiar si prada capturata, un peste imobilizat de tentaculele ciudatei creaturi.



Meduza de peste un metru gasita pe o plaja din Marea Britanie

Meduza de peste un metru gasita pe o plaja din Marea Britanie




O meduza cu diametrul de 1,21 metri, denumita "Dustbin lid", a fost gasita pe o plaja din Marea Britanie. Potrivit expercilor, meduza este extreme de pericoloasa daca intra in contact cu pielea umana.

Fotograful Peter Stapleton a surprins meduza, dar nu doreste sa spuna locul exact pentru a nu provoca panica, informeaza Telegraph.

"O femeie a venit la mine si mi-a spus ca este o meduza uriasa pe cealalta parte a plajei", a declarat fotograful.

"Este cea mai mare meduza pe care am vazut-o vreodata", a continuat Stapleton.

Meduzele nu au oase, nici creier, iar aproximativ 95% din corpul lor este apa.



INFORMATII:
http://www.ziare.com/articole/meduze

0 Response to " "

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger