Un mic dejun sanatos

Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos?

Se spune ca o zi buna incepe cu un mic dejun consistent. Cand sarim peste micul dejun este foarte probabil sa ne simtim obositi atunci cand creierul si corpul raman fara “combustibil”.
Cei care se multumesc sa bea o cana de cafea si sa molfaie cu pofta un croissant sau un baton de ciocolata cu siguranta au observat ca nu dureaza prea mult pana sa le fie foame din nou.



Asadar, ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos?


In primul rand, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca proteinele si fibrele. O sursa buna de proteine pot fi diferite tipuri de carne slaba (pui sau peste fiert), ouale, leguminoasele (mazare, fasole, soia), oleaginoasele (nuci, alune, arahide, caju, seminte de floarea soarelui) si lactatele. Pentru fibre, aveti de ales dintr-o gama variata de alimente: cereale integrale, legume, leguminoase, fructe si chiar unele produse de panificatie (painici cu tarate).
Desigur, nu orice aliment din lista de mai sus se potriveste pentru prima masa din zi, asa ca iata cateva combinatii delicioase:
* cereale integrale cu seminte, fructe proaspete si lapte degresat (sau lapte de soia) + o cafea
* omleta cu branza, sunca slaba de pui, ardei si ceapa + o felie de paine de graham prajita + un suc proaspat de fructe (daca se poate, de citrice si morcov)
* piept de pui fiert cu paine prajita si feta + iaurt cu fructe proaspete si miere + cafea
* clatite umplute cu branza de vaci si verdeata (2 bucati) + un baton de cereale + cafea
* salata din spanac proaspat, 2 oua fierte, nuci, telemea si 2-3 rosii cherry, paine prajita + milkshake de banane si kiwi
* un pahar de branza proaspata de vaci si doua felii de paine prajita cu unt si gem facut in casa + ceai aromat de plante.
Lista poate continua in functie de imaginatia si preferintele fiecaruia!


Totusi, sa ne ferim de greselile cel mai des comise la orele matinale.

O eroare majora de nutritie e conceptia gresita ca la micul dejun este permisa imbuibarea cu alimente “interzise”, cum ar fi ciocolata si batoane de ciocolata, dulciuri din comert, gogosi, pizza, unt de arahide si crema de ciocolata, pe motiv ca “ce mananc dimineata nu ingrasa”. In realitate, astfel de bombe calorice sunt prost primite de corpul proaspat trezit din somn, care nu va putea metaboliza toti nutrientii. Rezultatul? Vizibil pe cantar si in oglinda.
In plus, daca ingeram mult zahar dis-de-dimineata, pana spre pranz vom resimti oboseala cauzata de dezechilibrele metabolice si, cel mai probabil, ne vom pricopsi cu o balonare de zile mari.


Iata ce mai e pe lista neagra la micul dejun:

* oua-ochiuri cu mezeluri - sunt alimente bogate in colesterol si greu de digerat; ouale fierte si omleta sunt variante mult mai sanatoase
* cereale bogate in zahar si hiper-procesate - au mult zahar, putine fibre si un nivel ridicat de sodiu
* snacksuri, chipsuri si bauturi racoritoare carbogazoase – mai e nevoie sa spunem de ce? :)
* produse de patiserie – au calorii cu duiumul, insa valoare nutritiva scazuta.
* exces de cafea – daca bem mai mult de doua cesti de cafea, ne-am semnat sentinta la deshidratare si chiar si dureri de cap. De ce sa abuzam de cafea cand putem obtine energie dintr-o cana de ceai verde sau un pahar de fresh de fructe?

0 Response to "Un mic dejun sanatos"

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger