Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate.
Igiena orala a copiilor
Ingrijirea orala a copiilor trebuie inceputa in jurul varstei de 6 luni, cand se face o evaluare primara de catre medicul stomatolog. A doua consultatie se va face la 6 luni dupa aparitia primului dinte, iar apoi la fiecare 6 luni sau mai des, in functie de opinia medicului dentist.
Sanatatea dintilor copilului este determinata chiar de starea de sanatate a mamei. Datorita faptului ca dintii copilului se formeaza chiar inainte de nastere, este necesar ca gravida sa aiba o alimentatie echilibrata si cu un aport optim de vitamine si minerale. Este important ca o gravida sa aiba tratate toate problemele stomatologice pentru ca poate face o infectie in tipul sarcinii care poate afecta copilul.
Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor
Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate.- se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale.
- folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul.
- se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul favorizeaza formarea tartrului.
- se evita tutunul pentru ca acesta produce afectiuni ale gingiilor si poate produce cancer al cavitatii bucale. Expunerea pasiva la tutun (respirarea aerului cu fum de tigara) poate de asemenea determina boli ale gingiilor.
- se practica curatirea limbii, cu un instrument special pentru acest lucru sau cu o periuta de dinti moale. Se curata din spate in fata. Curatirea limbii este deosebit de importanta la persoanele care fumeaza sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat (santuri multe si adanci ce brazdeaza limba).
- vizite regulate la medicul dentist, in functie de aparitia problemelor sau de cat de frecventa este necesara curatirea cavitatii
Curatarea danturii
Curatarea danturii se face inca din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se curata suprafata acestora cu un prosopel foarte curat si umezit (fara pasta de dinti). Miscarile trebuie sa fie usoare, ca sa nu raneasca gingia. In magazinele specializate, exista periute de dinti pentru bebelusi.
La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Se pot folosi si periute electrice cu cap rotativ, conform instructiunilor producatorului. S-a observat totusi o neglijenta mai mare la cei care folosesc periuta electrice, ei avand prea mare incredere in capacitatea acesteia de a face singura periajul.
Pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), mama trebuie sa administreze zilnic bebelusului cate o tableta de fluor. De asemenea, e importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).
Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafta dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui. Aceasta tehnica este valabila pentru toata lumea; copiii vor fi ajutati de parinti pana cand vor fi in stare sa-si faca singuri periajul corect.Durata optima pentru un periaj corect este de circa trei minute. Nu te grabi cu spalatul, deoarece, mai tarziu, vei plati pentru fiecare minut furat. Daca poti, e bine sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data sea
0 Response to " "
Trimiteți un comentariu